Zóó 2027
(2015-03) De Electric Vehicle Company, de voormalige New Yorkse exploitant van elektrische taxi’s viert dit jaar haar 115-jarige wereldrecord accu wisselen. Tesla is het record inmiddels op 15 seconden genaderd. Ondanks de enorme technologische vooruitgang blijven sommige records ongebroken, simpelweg omdat technologische evolutie steeds weer een andere focus heeft en nog sneller gaan weinig nut meer heeft. Dat geldt ook voor auto’s zoals de Bugatti Veyron. De supersport-versie schijnt 431 km/u te halen. En dat kan ie 13 minuten lang volhouden, want dan is de 100 liter tank leeg. Precies 1 km/u harder reed Rudolf Caracciola een kleine tachtig jaar geleden met zijn Mercedes op de snelweg tussen Frankfurt am Main en Darmstadt. Dit absolute wereldrecord op een openbare snelweg staat nog immer.
Ondanks deze prestatie werd het voor Caracciola geen feestdag omdat zijn vriend en rivaal Bernd Rosemayer met zijn Auto Union verongelukte bij 400 km/u. Op de plek waar hij uit de auto is geslingerd is, staat zijn gedenkteken. Omdat Adolf Hitler de Duitse technologische hegemonie aan de wereld wilde aantonen, gaf hij Ferdinand Porsche opdracht de snelste auto ter wereld te bouwen. De Amerikaan John Cobb reed 593 km/u in zijn Railton Special in 1939 op de zoutvlakte van Bonneville, zodat Hitler voor de zekerheid mikte op 750 km/u met de Mercedes T80.
De recordpoging zou in januari 1940 plaats moeten vinden op de huidige A9 ten zuiden van Dessau. De Mercedes T80 had een luchtweerstand coëfficiënt van 0,18 en was uitgerust met een 3400 pk sterke 44,5 liter V12 vliegtuigmotor van Mercedes. Vanwege het uitbreken van de oorlog ging de recordpoging echter niet door. De auto rust momenteel in het Mercedes museum, ondanks dat er vanuit verschillende kanten lichte druk wordt uitgeoefend om de auto een kans te geven op een zoutvlakte. In haar categorie (zuigermotoren > 8000 cc met compressor) staat het wereldrecord sinds 2008 namelijk nog maar op 669 km/u. De 76 jarige T80 zou dit kunnen verbeteren.
Snelheid en kracht vormen al meer dan 100 jaar belangrijke USP’s in de autowereld. Echter geldt dit m.i. alleen zolang we zelf nog achter het stuur zitten. Ik vergelijk de beleving in een zelfrijdende auto met een taxiritje. Zittend achterin in een taxi heb ik nooit gedacht; was dit i.p.v. een Mercedes diesel maar een Mercedes AMG die in 4,5 seconden driftend naar de 100 km/u zou accelereren. Stel dat de volledig zelfrijdende auto in 2028 ten tonele verschijnt, dan veranderen de waarden van de auto; een hoge acceleratie en snelheid zijn dan zóó 2027. De boodschap van de autofabrikanten wordt dus wezenlijk anders. Wellicht met nog veel meer nadruk op comfort en beleving.