Wereldrecord

betterplace

(2015-02) Op 3 september 2012 opende het eerste accuwisselstation van Better Place op Schiphol. Het wisselen van het accupakket is dé oplossing voor de lage actieradius van elektrische auto’s, althans volgens de oprichter van Better Place Shai Agassi: de accuwissetijd duurt maar enkele minuten, veel sneller dan het laden van een accu. Tot het faillissement, acht maanden later werd Better Place gekenmerkt als één van de meest beloftevolle duurzame bedrijven ter wereld. In Israël, Australië en Denemarken werden hele regio’s voorzien van een netwerk van wisselstations van Better Place. In Nederland werd m.b.v. Europees subsidiegeld gestart met een pilot voor tien elektrische taxi’s. Weekblad Elsevier berichtte van een revolutionair systeem en gaf aan dat met echt out-of-the-box denken innovatieve oplossingen gevonden kunnen worden.

Onafhankelijke vrouwen
In 1900 functioneerde een soortgelijk systeem in New York. In de Verenigde Staten werden elektrische auto’s beter verkocht dan in Europa. De wegen buiten de stad waren dermate slecht dat ook de benzineauto daar haar voordelen van een lager gewicht, hogere actieradius en snelheid niet altijd kon uitbuiten. Bovendien waren er in de VS relatief veel vrouwelijke bestuurders die de elektrische auto waardeerden vanwege het comfort en de eenvoudige bediening. Daarnaast was het in de VS niet zoals in Europa gebruikelijk dat er gebruik werd gemaakt van chauffeurs, die dan ook mechanische problemen onderweg moesten verhelpen. De Amerikaanse vrouwen waren vaak alleen op pad.

You can’t get people to sit over an explosion
E.V.C. TaxiColonel Pope, oprichter van de Pope Manufacturing Company, opgericht in 1877 en in 1890 de grootste fietsenfabrikant van de VS, bouwde vanaf 1897  elektrische auto’s. Deze auto’s haalden een topsnelheid van 20 km/u bij een vermogen van 2 pk. Colonel Pope geloofde in een mooie toekomst voor de elektrische auto. Een typerende uitspraak van hem was dan ook: You can’t get people to sit over an explosion. De twee jaren daaropvolgend bouwde Pope 540 auto’s, waarvan 500 elektrisch. In 1899 verkocht Pope zijn autodivisie aan de Electric Vehicle Company (E.V.C.), waarna hij een belang in E.V.C. verwierf, waarna hij deze in juni 1900 weer verliet. De combinatie die ontstond uit de New York Vehicle Company, de Illinois Electric Vehicle Company van Chicago en de Electric Vehicle Company (E.V.C.) vertegenwoordigde een waarde van meer dan tachtig miljoen dollar.  De EVC was in 1897 in New York met een kapitaal van tien miljoen dollar opgericht. In de vakpers werd gesproken dat het plan van E.V.C. het bouwen van een vloot van 12.000 elektrische taxi’s behelsde, evenals een wereldwijd netwerk van dochtermaatschappijen. Deze plannen maakten behoorlijk veel indruk omdat er tot op dat moment in heel Amerika totaal nog niet eens 150 auto’s waren geproduceerd.

75 seconden
De E.V.C. beschikte over cruciale octrooien zoals een octrooi van de loodzuur batterij via de Electric Storage Battery Company (E.S.B.). De E.V.C. ging voortvarend van start en had in 1900 zo’n 900 elektrische auto’s. In New York werd een automatische wisselinstallatie voor accu’s gebouwd. Eén persoon kon de gehele installatie bedienen, waarbij de accubakken op hydraulische wijze uit de auto werden gehaald en deze vervolgens op een elektrische lopende band werden geplaatst. I.s.m. de Edison Company van Thomas Edison werden plannen gemaakt om veel meer wisselinstallaties te bouwen om daarmee geheel New York te kunnen voorzien. De totale accu-wisseltijd bedroeg 75 seconden. Het wereldrecord staat nog immer.

New York Cab 1900-Bronnen archief (Stichting NCAD)

Laux, J.M. et al (1982). The Automobile revolution: The impact of an Industry. The University of North Carolina Press: Chapel Hill

Mom, G.P.A. (1997). Geschiedenis van de auto van morgen: cultuur en techniek van de elektrische auto. Kluwer BedrijfsInformatie BV: Deventer

Rae, J.B. (1965). The American Automobile: A brief history. The University of Chicago Press: Chicago & London

The Autocar, 27-08-1898

The New York Times, 14-05-1897

The New York Times, 12-11-1899