Waterstofhype? 2
(2015-05)
De komende jaren zullen we veel meer van de waterstofauto (FCEV) gaan horen. En dat lijkt in eerste instantie vreemd omdat vergeleken met de batterij-elektrische auto’s (BEV’s) zoals de Nissan Leaf, Renault Zoe en de Tesla’s, FCEV’s meer nadelen, dan voordelen kennen. Belangrijke tegenargumenten zijn de lage efficiency van de brandstofcel en het feit dat er voor de BEV’s al een infrastructuur beschikbaar is en met behulp van belastingkortingen, redelijk scherp geprijsde auto’s beschikbaar zijn (zie ook blog ‘waterstofhype’). Tevens zijn de voorspellingen over accuprijsdalingen en de toename in actieradius voor nieuwe modellen gunstig. Vanwaar dan toch die aandacht voor de FCEV?
Het eerste antwoord daarop is dat in het speelveld van de auto-industrie er een aantal zaken naast technologie een belangrijke rol spelen. Strategieën van autofabrikanten, wetgeving, toekomstige winstverwachtingen, beheersing van technologie, en strategieën van naties m.b.t hun fabrikanten zijn evenzo belangrijk.
Gek genoeg is qua regelgeving juist het achterland van Tesla, zijnde Californië met nog 17 Amerikaanse staten de brandstofcelauto gunstig gezind. Fabrikanten van zero emission vehicles (ZEV’s) kunnen ZEV-credits verkopen aan fabrikanten die in hun vloot gemiddeld te veel CO2-emissies uitstoten. Per BEV kunnen er 3 tot 4 credits verkocht worden. Actieradius en laadtijden hebben invloed op het aantal credits. Door het batterij-wissel programma van Tesla, wist zij tijdelijk zeven credits per auto te verkopen. Omdat de meeste Tesla’s daar geen gebruik van maken, is dit aantal weer verlaagd. Volgens topman Elon Musk, is dat geen probleem omdat een steeds groter aandeel van zijn auto’s geëxporteerd worden (in 2013 verkocht Tesla voor 130 miljoen dollar credits aan andere OEM’s).
Voor Hyundai is het credit-systeem wel belangrijk omdat er voor een FCEV met 300 mijl range en een laadtijd van enkele minuten tussen 2014 en 2017 negen credits vergeven kunnen worden. Sergio Marchionne, topman van de FIAT-Chrysler groep verkoopt elke BEV FIAT 500 met 14.000 dollar verlies. Met een FCEV FIAT 500 zou in theorie 9 credits / 3 credits x € 14000 is € 42000,= verlies gemaakt mogen worden met hetzelfde effect: een groot deel van de vloot kunnen afzetten in Californië en het CO2 probleem afkopen met ZEV-credits. Marchionne zal dat niet gauw doen, maar voor Honda, Hyundai en Toyota is dit zeer interessant, omdat zij t/m 2017 al een aantal FCEV’s afzetten. De Hyundai Tucson kan geleasd worden voor 499 dollar per maand voor drie jaar waarbij tanken gratis is en Toyota heeft inmiddels 16.000 prospects voor het type Mirai. Kon je met een beetje fantasie nog zeggen dat Hyundai een FCEV op de markt zet om zich te profileren als innovatieve autofabrikant, maar het feit dat zij aangeeft tijdens de Olympische spelen in 2018 alleen FCEV- bussen in te willen zetten voor de spelen is toch wel erg hoopgevend voor de waterstof-fans, waarvan er overigens nog niet zoveel zijn. In Japan wel, want daar krijgt de hardwerkende Japanner meer dan 20.000 dollar subsidie op een Toyota Mirai.
Bronnen
California Code of Regulations: ZEV-credits
Wardsauto 2015 February
Wardsauto 2014 July
Foto 1: http://www.korea.net
Foto 2: https://energy.korea.com
Foto 3: http://motls.blogspot.nl