Transport in de toekomst

(2019-01) Het binnenstedelijk transport is verre van optimaal. Er zijn veel congestieverliezen waar niet veel aan te doen is, behalve het bouwen van meer infrastructuur. Het laatste is niet gewenst omdat problemen zoals luchtvervuiling, lawaainiveau en gevoelsmatige verkeersonveiligheid verder toenemen. De straten van onze binnensteden zijn te smal om grote stromen auto’s te verwerken. Geparkeerde auto’s verstoppen de verkeersaders nog meer.

Alleen via het fundamenteel hérdenken van het stedelijk transportprobleem is deze problematiek goed aan te pakken.

Elementen van deze oplossing zijn met de telefoon oproepbare minibussen, genaamd telefoonbussen die aan huis komen of stoppen bij speciale haltes. Tevens komt er individueel openbaar vervoer dat zonder chauffeur op vaste banen rijdt met 80 tot 110 km/u. Men kiest bij het instappen via een druk op de knop het bestemmingsstation en arriveert op de plek van bestemming zonder overstappen. Daarnaast komen er openbare automatische stadsauto’s die vrij voor iedereen te gebruiken zijn tegen lage kosten. In de stad rijdt de “bestuurder” zelf en buiten de stad rijdt de auto geheel automatisch. Bovengenoemde systemen kunnen over 16 jaar gerealiseerd zijn.

Om de groei van het verkeer aan te kunnen met de huidige infrastructuur is in Detroit door de Teletrans Corporation een systeem voorgesteld waarin mini-auto’s door een hooggelegen doorzichtige koker kunnen rijden. Op een buurtstation van Teletrans stap je als abonnementhouder in een klaarstaande auto die vervolgens geheel automatisch naar de gekozen bestemming rijdt. Het invoegen gebeurt met elektronische snelheidssynchronisatie. Bij een onderlinge afstand van 3 meter en bij een snelheid van 100 km/u kunnen er 12000 auto’s per uur verwerkt worden.

Een andere nieuwe technologie is snelvervoer op luchtkussens. In Cambridge bouwt de National Research Development Inc. een 5 kilometer lange proefbaan om de “tracked hovercraft” in de praktijk te testen. Op een langere baan moet later 800 km/h mogelijk zijn. Tot zover.

Bron: Hupkes, G. et.al (1970). Transport in de toekomst, Amsterdam: Pantoskoop

Bovenvermeld boek is onderdeel van de schenking aan de Stichting NCAD van Dr. Giel van Hooff, voormalig stadshistoricus Helmond.

Afbeeldingen:
Pontiac Transport Concept, 1986
Citroën Eole, 1986