Hackritje oude stijl

cybercrime-1(2015-03) Een gangbare term voor de auto van de toekomst is I-pad op wielen. Daar is wel wat voor te zeggen, want de auto van de toekomst is ‘connected’ met van alles en nog wat, tenminste als we het zwaar autistisch gediagnosticeerde Google autootje buiten beschouwing laten. Daarnaast wordt de auto steeds meer aangestuurd door computers. In de laatste Mercedes S-klasse zitten er reeds een stuk of zestig. De auto wordt zelfrijdend in de nabije toekomst. Het eerste level van autonoom rijden is de autopilot, waarbij de auto zelf kan rijden op de snelweg m.b.v. Adaptive Cruise Control, Lane Keeping Assistance etc. Volgens Ford en Tesla gebeurt dit in 2017. Volgens Mercedes, BMW en Audi drie jaar later. Maakt op zich niet zo veel uit, want diverse systemen zitten reeds op de auto, zodat de autopilot al praktisch bestaat. Dit is zo’n twintig jaar na de testen vanuit het Europese Prometheus programma waarbij Lancia zo’n 94% van de 1900 kilometer dwars door Italië autonoom reed.

De voordelen van de zelfrijdende auto zijn evident; comfort, veiligheid e.d. nemen significant toe. Ook het businessmodel voor cybercrime neemt toe. Als je tegen de dame die in de navigatie zit hebt verteld dat de rit naar het Philips stadion moet gaan en je hebt de laatste virusscanner nog niet in de navigatie zitten, dan kan de rit ook eindigen bij McDonalds. Het eerste geval zal in 2017 in het nieuws komenMcDrive als een volkomen verbaasde oudere dame in haar sportwagentje wakker wordt in de McDrive i.p.v. bij de Hema. Een dergelijk ritje staat vanaf dan te boek als een spamritje. Let op dat dit woord nu nog niet gebezigd wordt omdat dit woord momenteel eenvoudigweg nog niet bestaat. Het kan ook anders; als je je deelauto betaalt per kilometer, krijg je korting als je langs de McDrive rijdt en daar twee quarterpounders naar binnen schuift.

Erger wordt het wanneer je auto gehackt wordt. Dit kan het geval zijn als je bijvoorbeeld op straat met de buurman staat te praten, over wanneer die waterstofauto nu eens gaat doorbreken en je ziet plotsklaps je auto wegrijden, zonder inzittende uiteraard. Dat is lastig, want dekt de verzekering de schade wel als je de laatste virusscanner niet geïnstalleerd hebt? En kent diezelfde verzekeraar de term hackritje al, een term die dan ook nog uitgevonden moet worden.