Mercedes calculaties

P

(2015-01) Merken die vooral veel grote auto’s verkopen, hebben meer moeite om aan de milieu-doelstelling van 2021 te voldoen dan merken die voornamelijk kleinere auto’s afzetten. De gehele Europese vloot per merk moet in 2021 gemiddeld per auto voldoen aan 95 gram CO2 uitstoot per kilometer (volgens de NEDC), anders volgt een boete. Echter is er wel een aanpassing voor zwaardere auto’s. Deze bedraagt dan 1 gram per 30 kilo wagengewicht boven 1372 kilo. Dat betekent dat een Mercedes van 1672 kilo, 105 gram mag uitstoten (NEDC). Voldoet een vloot van een merk niet aan de eisen van 2021, dan volgt een boete van € 95 per gram overschrijding per auto. Indien Mercedes in 2021 in Europa, 700.000 auto’s verkoopt met een gemiddelde CO2-uitstoot van 1 gram teveel in 2021, dan volgt een boete van € 66 miljoen. Echter kan dit teniet gedaan worden door het verkopen van elektrische auto’s met nul gram per kilometer en een vermenigvuldigfactor van 1,67 in 2021.

€ 15000 verlies
Dat betekent dat indien Mercedes in 2021, 4412 elektrische auto’s verkoopt, zij per elektrische auto € 15.000 mag verliezen om op diezelfde 66 miljoen ‘onkosten’ uit te komen. Een alternatief is om meer Smarts te verkopen. Kortom, het wordt dringen in het A- en B-segment, met als gevolg dat de winsten daar onder druk komen te staan, terwijl de winsten in het premium-segment voorlopig vrijwel onaangetast blijven. Een goed alternatief voor merken die goed vertegenwoordigd zijn in de ABC-segmenten is het verkopen van meer SUV’s. Een trend die nu al gaande is. Een andere optie is het verlagen van de luchtweerstand omdat er dan geen ‘CO2-penalty’ volgt hetgeen bij een verlaging van het gewicht bij bijvoorbeeld het gebruik van composieten delen wel het geval is; een gewichtsreductie van 100 kilo scheelt brandstofverbruik, maar tegelijkertijd is er ook 3,3 gram minder ruimte volgens de CO2-wetgeving.

Mercedes CLA windtunnelDe Mercedes CLA met een luchtweerstand van 0,22 is wellicht rechtstreeks een gevolg van deze rekenmethode. Mercedes moet zijn verkoopprognoses goed onder controle hebben, want indien zij onbedoeld meer S-klasses verkoopt dan CLA’s er een boete kan ontstaan als de CO2-marge klein is.

2025
Motorenontwikkelaars worstelen met de wetgeving voor 2025, waarbij nog onzeker is welke emissie-eisen er komen en dus ook wat de wisselwerking tussen CO2 (waarschijnlijk 68 en 78 gram), NOx, PM (Particle Mass), PN (Particle Number), etc. zal zijn. Fabrikanten gaan uit van een meerprijs van 3000 tot 4000 euro per auto om aan die doelstellingen te voldoen. Een veilige weg is het ontwikkelen van plug-in hybrides; deze zullen er steeds meer komen, al moet er wel meer duidelijkheid komen over daadwerkelijke verbruikscijfers.

CNGEen andere weg is het ontwikkelen van alternatieve brandstoffen, zoals aardgas (-25% CO2) of biobrandstoffen (tot -80% CO2).

De Europese wetgeving blijft strenger dan de Amerikaanse, Japanse en Chinese wetgeving, hetgeen tot gevolg heeft dat de Europese auto-industrie voorop blijft lopen, daar hier de noodzaak van het ontwikkelen – en implementeren van nieuwe technologieën en alternatieve concepten het grootst is.