Politiek besluit
(2015-01) Tussen de Eerste Wereldoorlog en 1990 is er op het gebied van de elektrische auto niet veel gebeurd. Ten tijde van de oliecrisis werd met weinig succes een aantal stadsauto’s geproduceerd. In 1996 bracht General Motors de volledig elektrische EV-1 uit, eerst met lood – en later met nikkel-metaalhydride accu’s. GM stopte het project na een investering van meer dan een miljard dollar omdat de auto te duur was om massaal te produceren. Daarnaast waren range- en restwaarde-angst nog immer elementen die de verkoop van elektrische auto’s tegenhielden. De PSA-groep pakte het midden jaren negentig anders aan; zij bood de Citroën AX en de Peugeot 106 te koop aan met een accu-huurcontract.
Marktverstorend
De afzet van de elektrische auto kan alleen succesvol zijn als de overheid marktverstorende elementen blijft toevoegen. Dit beleid is erg succesvol, zij het dat er in Nederland bijna tien maal zoveel plug-ins worden verkocht dan pure elektrische auto’s. In 2020 moeten er in Nederland 200.000 rondrijden en gezien het tempo waarin het nu gaat en de nieuwe modellen die erbij komen (o.a. Golf GTE en de C-Max) is dat aantal haalbaar. Dat betekent dat de overheid de komende tijd aanstuurt op zo’n 30.000 jaarlijks te verkopen elektrische auto’s en tussen 2020 en 2025 jaarlijks zelfs 160.000. Dit staat los van het feit dat het huidige milieueffect van de elektrische auto laag is. Het praktijkverbruik van plug-in auto’s blijkt uit onderzoek van TNO gelijkwaardig te zijn aan “gewone” auto’s en de well-to-wheel CO2-uitstoot van een elektrische auto (op grijze stroom) is niet lager dan van een aardgas-auto.
23 jaar oude accu
De belofte van een duurzame energie-opwekking maakt de volledig elektrische auto al dan niet met brandstofcel, de ideale auto voor de toekomst. Ondanks dat de laatste ook elektrisch is (in tegenstelling tot het inspuiten van waterstof in de motor), is het een volledig andere markt met andere spelers en infrastructuur. Het is veel meer een politieke – en economische – dan een technologische beslissing welke infrastructuur er ontwikkeld zal worden en in welke technologie autofabrikanten het meest zullen investeren. Vooralsnog ligt de batterij-elektrische auto een wagenlengte voor. Ondanks dat de huidige lithium-ion accu qua energiedichtheid een factor zes beter is dan de loodaccu uit 1897, is de energiedichtheid van benzine nog immer zo’n tachtig keer zo groot (160 Wh/kg vs.13.000 Wh/kg). Maar gezien het feit dat wereldwijd miljarden worden geïnvesteerd om de 23 jaar oude lithium-ion accu te vervangen, komt de tijd steeds dichterbij dat de elektrische auto ook zonder uitgebreid subsidie – en/of belastingkorting-pakket, kan concurreren met benzine- en dieselauto’s.
Tenminste daar gaan we met zijn allen vanuit.