Luchtkwaliteit?

Ford Ecostar
(2018-12)
In het tijdschrift “Electric & Hybrid Vehicle Technology” van 1995 werd teruggeblikt op de luchtvervuilingsproblemen van 1967 in Californië. De toen beruchte Los Angeles smog werd veroorzaakt door de interactie van onverbrande koolwaterstoffen met zonlicht. Het was in 1967 duidelijk dat de emissie van auto’s flink omlaag moest. Echter, hoe bepaal je welke reductie nodig is?

Dr, Dubridge die “wetenschappelijk” adviseur in het Witte Huis was, had de oplossing. Hij kon zich herinneren dat in de jaren 30 de lucht in Los Angeles best wel schoon was. Hij maakte een snelle berekening en constateerde dat het aantal auto’s toen 95% minder was dan in 1968. Kortom; indien de reductie van smog-producerende gassen met 95% omlaag zou gaan, “waren we weer terug in de schone jaren 30”. Volgens Dubridgekun je dan op een mooie dag Santa Catalina  (een eiland 30 kilometer van de kust) vanuit downtown Los Angeles weer zien. Dat was het criterium!  Kortom; de nieuwe emissie-eisen moesten 95% lager zijn dan het niveau van 1968.

De Clean Air Act (de Amerikaanse federale wet die de luchtemissies reguleert vanuit stationaire en mobiele bronnen) van 1970 legde dit percentage vast. Uitvoering van de wet was 1976. Uiteraard werd deze strenge wetgeving een aantal keren opgeschort, maar dat wist men in 1970 gelukkig nog niet.

ecostarIn de jaren 90 was er nog steeds sprake van luchtvervuiling veroorzaakt door auto’s. In dezelfde uitgave van Electric & Hybrid Vehicle Technology werd John Wallace, de woordvoerder van Fords elektrische voertuigprogramma in 1995 gevraagd hoe hij de toekomst zag van elektrische auto’s. Wallace gaf aan dat hij rond 2010 / 2015 een marktaandeel van volledig elektrische auto’s in en rond de steden inschatte van minimaal 10 % tot wellicht zelfs 20%.
Verder zei hij: Ik vind het altijd leuk om te voorspellen, want iedereen is over 20 jaar toch al lang vergeten dat ik dit gezegd heb.