Loopgraven

(2019-07) Het was weer een interessant weekje voor ieder die zich met de ontwikkeling van mobiliteit bezig houdt. Onze nationale trots de Lightyear One werd onthuld, onze koning opende een fabriek voor groene waterstof bij Veendam en BMW heeft aangegeven nog minimaal 30 jaar door te gaan met de productie van dieselmotoren. Hoewel ik de ontwikkeling van verbrandingsmotoren erg interessant vind en op de voet volg, is een verbrandingsmotor in wezen helaas ongeschikt als aandrijfunit voor auto’s omdat het een stationaire motor is. Variabele kleptiming, cilinder deactivatie, hybride technologieën, variabele compressieverhouding et cetera veranderen aan dat principe niets.

BRANDSTOFCEL TAXIVLOOT

Ondanks dat vrijwel de gehele infrastructuur is opgebouwd rond de verbrandingsmotor en fossiele energie, is de voorspelling van BMW voor 2050 toch wel erg enthousiast. Tenzij BMW ontoegankelijke gebieden in Afrika bedoelt, maar dat is geen issue want dat gaat Lightyear oplossen.
Ander interessant nieuws kwam uit Den Haag. Daar komt de eerste Nederlandse ‘brandstofcel taxivloot’ met 35 exemplaren van de Toyota Mirai. Het snelle tanken geeft de doorslag voor deze keuze, zodat de auto’s 24/7 beschikbaar zijn.

En zo wordt de geschiedenis wederom herhaald. Schiphol koos voor de batterij elektrische Tesla en Den Haag kiest deels voor waterstof. In 1909 koos de gemeente Amsterdam voor de elektrische taxi op basis van kostprijs per kilometer calculaties terwijl Den Haag koos voor de benzine-taxi. De gemeente Den Haag berekende in 1908 dat de exploitatiekosten van het bedrijf veel geringer zouden zijn dan in het geval elektrische voertuigen gebruikt zouden worden.

WEDSTRIJDJE ARMDRUKKEN

Met deze feiten komen we tot een interessante vaststelling. De huidige tijd wordt alom geprezen vanwege alle informatie die real-time en meestal gratis beschikbaar is voor iedereen. Hoewel veel informatie gekleurd is, kun je door tussen de regels door te lezen, redelijk goed bepalen wat de werkelijkheid is. Daarom des te vreemder dat er zulke tegenstellingen zijn als het gaat om allerlei aspecten van de diverse powertrains. Batterij-elektrisch en waterstof staan lijnrecht tegen over elkaar, terwijl beiden de opwarming van de aarde tegen willen gaan en de geopolitieke risico’s vanwege het gebruik van fossiele bandstoffen willen verminderen. Een gemeenschappelijk belang aldus. Echter, in onze debatcultuur gaat het niet om het zoeken naar overeenkomsten, maar om op basis van slim gekozen argumenten een wedstrijdje armdrukken te winnen. En als je een hele goede debater bent, kan dat zelfs zonder de juiste argumenten.

De Vereniging Elektrische rijders (VER) heeft een dappere poging gedaan om de partijen meer bij elkaar te brengen. Polderen aldus.

Tijdens de afsluitende meeting pleitte onder andere de RAI Vereniging ervoor om polarisatie tegen te gaan. Ofwel ruw vertaald: kom uit de loopgraven en verenigt u!