Belastingdruk

Future autonomous Drive

(2015-02) De zelfrijdende auto komt eraan!? Daar is vrijwel iedereen het over eens. Maar meestal als we het allemaal met elkaar eens zijn, klopt er geen snars van.

Maar de voordelen zijn enorm; autonoom rijdende auto’s kunnen veel lichter worden uitgevoerd omdat crashveiligheid niet meer nodig is. Het verbruik gaat daardoor omlaag en dit wordt versterkt omdat een autonoom rijdende auto zich veel beter beweegt door het verkeer. Parkeergarages kunnen veel efficiënter met ruimte om gaan omdat de garage niet hoger hoeft te zijn dan de auto. En SUV’s betalen dan uiteraard meer voor parkeren. Wellicht komen er dan ook SUV-vrije parkeerzones.

Hand-op-stuur wet
Echter geldt nog steeds de wet dat als die autonoom rijdende auto er komt, er nog immer een menselijke hand op het stuur nodig is, omdat anders het systeem niet geactiveerd blijft. Door een handige softwarespecialist is dat natuurlijk te hacken, maar dan zal de verzekering bij een ongeval zeker niet uitkeren.

Child in Autnomous Car

Kortom, in de ‘semi-autonoom rijdende’ toekomst kan een kind zichzelf niet wegbrengen naar school, een dronkenlap moet nog steeds vriend Bob meenemen en auto’s mogen niet ineens zelf tevoorschijn komen uit de parkeergarage.

Voordelen van ‘de hand op het stuur-wetgeving’ zijn er echter ook: Nederlandse en Poolse vrachtwagen chauffeurs en het CBR houden werk, mensen gaan niet verder van hun werk wonen, hetgeen schadelijk zou zijn voor het milieu en last but not least, Schiphol-taxichauffeurs mogen lekker in een Tesla blijven karren. Vervelend is wel dat deze begrensd zijn op 130 km/u.

De huidige kosten van verkeersongevallen worden door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid begroot op 12 miljard (waarvan circa de helft immateriële schade) en het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid raamt de filekosten op een slordige 2,5 miljard Euro. Een groot deel van die kosten valt weg bij (semi- en volledig) autonoom rijden. Bij volledig autonoom rijden kunnen de infra-uitgaven van de overheid fors omlaag omdat er veel minder geïnvesteerd hoeft te worden in wegkantsystemen, zoals stoplichten en matrixborden. Ook zijn landschap ontsierende flitspalen niet meer nodig. De kosten van het autonoom rijden komen vrijwel geheel voor rekening van de autofabrikanten en autokopers; daardoor kan de belastingdruk fors omlaag.

In theorie dan.

self driving car