6G illusies

(2020-10) Eeuwenlang hebben mensen gezocht naar manieren om zich over grote afstanden dichterbij te voelen. Van de post tot de telegraaf naar de telefoon om te videochatten, onze verwachtingen voor communicatie en interactie op afstand blijven evolueren. Telepresence, als surrogaat voor daadwerkelijke reizen, wordt in de nabije toekomst realiteit met de ongekende snelheid van ontwikkeling in ondersteunende technologieën. Het betreft beeldvorming en detectie met hoge resolutie, draagbare displays, mobiele robots en drones, gespecialiseerde processors en draadloze netwerken van de volgende generatie. Een gevoel van aanwezigheid kan worden bereikt door real-time opname, verzending en weergave van een 3D holografische weergave van elke deelnemer aan een vergadering, of door combinaties van grafische weergaven, zoals avatars en bewegingsdata die worden vastgelegd door sensoren. Perceptuele illusies kunnen een geografisch verspreide groep mensen ervan overtuigen dat ze zich op dezelfde locatie bevinden die een echte of virtuele omgeving kan zijn. Voor dit alles is het 6G netwerk nodig.

2028

Samsung heeft in een nieuw rapport zijn visie op de 6G-technologie gepubliceerd. Zij verwacht dat de eerste commerciële toepassingen van 6G pas in 2028 zullen plaatsvinden, waarna rond 2030 de grootschalige uitrol wordt voorspeld. 6G-netwerken zullen hogere frequenties kunnen gebruiken dan 5G-netwerken en een aanzienlijk hogere capaciteit en veel lagere latentie bieden;  een van de doelen van het 6G-internet zal zijn om communicatie met een latentie van één micro-seconde te ondersteunen, hetgeen 1000 keer sneller is dan 5G. Samsung verwacht dat 6G-netwerken een snelheid van duizend gigabit per seconde (ofwel 1 terabit per seconde) zullen ondersteunen. Dat is vijftig keer sneller dan wat 5G op het moment maximaal aan kan.

Toepassingen

Verwacht wordt dat het aantal aangesloten apparaten tegen 2030, 500 miljard zal bedragen, wat tegen die tijd ongeveer 59 keer zo groot is als de verwachte wereldbevolking (8,5 miljard). Mobiele apparaten zullen verschillende vormen aannemen, zoals augmented reality (AR) -brillen, virtual reality (VR) -headsets en hologramapparaten. Machines zullen steeds vaker via draadloze communicatie met elkaar worden verbonden. Voorbeelden van gekoppelde machines zijn voertuigen, robots, drones, huishoudelijke apparaten, slimme sensoren die in verschillende infrastructuren zijn geïnstalleerd, bouwmachines en fabrieksmachines.

Perceptuele illusies

Hoewel de smartphone een onmisbaar onderdeel van ons leven is geworden, zijn er snelle vorderingen op het gebied van nieuwe display technologieën, detectie- en beeldapparatuur en gespecialiseerde processors met laag vermogen. Deze luiden een nieuwe stap in een tijdperk waarin apparaten naadloos zullen worden geïntegreerd met onze zintuigen en motorische controle. Virtueel (VR), Augmented (AR) en mixed reality (MR) -technologieën smelten samen in cross reality (XR), dat draagbare displays en interactiemechanismen omvat die perceptuele illusies creëren en in stand houden. Gebruikers zullen een alternatieve versie van de werkelijkheid accepteren die hun vermogen vergroot om media te consumeren, op internet te zoeken, het verkennen van echte en virtuele werelden, het projectmatig samenwerken en het onderhouden van contacten met familie en vrienden.

Tot slot: om te begrijpen hoe snel 1 microseconde is; een auto legt dan nog geen 0,1 mm af bij 300 km/u.

Bronnen
afbeelding: Pixabay
http://jultika.oulu.fi/files/isbn9789526223544.pdf
MDPI (2020), Sixth Generation (6G)Wireless Networks
Samsung (2020), 6G: the next hyper connected experience for all