Waterstofhype? 1

Toyota hydrogen

(2015-03) Mercedes introduceert de brandstofcel-auto (FCEV) over twee jaar. Honda en General Motors ook. Dat is goed nieuws. De ‘waterstofauto’ staat nu serieus op het punt van doorbreken. Tot zover de berichtgeving uit 2001.

Toyota gaf in 2001 aan dat de FCHV4 in 2003 op de markt zou komen. Inmiddels is de Toyota FCEV te koop. De verwachtingen zijn wederom groot. Zowel Nissan als Honda zijn het met Toyota eens en werken gezamenlijk om een waterstofinfrastructuur van de grond te krijgen in Japan. Toyota doet nog meer om de waterstofauto te laten slagen, namelijk het vrijgeven van meer dan 5000 brandstofcel-octrooien. Mercedes wil met vijf oliemaatschappijen een waterstofinfrastructuur bouwen in Duitsland.

De waterstofauto kent vele believers en non believers. Ze hebben beiden hun argumenten. De non-believers hebben daarbij een voorsprong. Het bouwen van waterstofstations is erg prijzig, waterstof moet óf onder hoge druk worden opgeslagen óf onder lage temperatuur. Waterstof is (nog) relatief duur en er zijn al erg goede batterij-elektrische-voertuigen (BEV’s) op de markt. Daarbij komt nog dat in de brandstofcel bij de energieomzetting 50% van de energie verloren gaat, zodat de well-to-wheel efficiency via grijze stroom nog lager is dan bij de auto met verbrandingsmotor. En last but not least bestaat het argument dat de auto-industrie tijd wil rekken door mist op te werpen. Believers zeggen dat je waterstof snel kan tanken en dat de actieradius vergelijkbaar is met een benzine-auto.

Er is wel een kentering gaande. Volgens de Gartner hype cycle hebben we niet al te veel geduld met de diffusie van baanbrekende innovaties. De FCEV en de BEV zijn al sinds de jaren negentig stuivertje aan het wisselen betreffende het genereren van de meeste aandacht, plus de daarbij behorende R&D subsidies.

Gartner-Hype-Cycle

BMW ziet de I3 als een stadsauto, nadat het voorheen een volwaardige auto werd genoemd. Carlos Ghosn, topman van Renault-Nissan, die zijn voorspellingen van een paar jaar geleden m.b.t. de BEV niet ziet uitkomen, zit nu in het waterstofconsortium. Met enige achterdocht is de Hyundai iX35 FCEV nog te zien als een goed marketinginstrument, omdat Hyundai naar een premium-status wil toewerken. En duurzaamheid en innovatie gaan nu eenmaal hand in hand; innovatie is nodig voor een hogere status.
Maar bij Toyota werkt het anders. Zij staat bekend om haar gedegen aanpak en staat vlak na Tesla op de achtste plaats als meest innovatieve onderneming ter wereld (volgens de Boston Consultancy Group). Tevens heeft zij reeds de auto-industrie veranderd door zonder veel tamtam de Prius in 1997 op de markt te brengen. Toyota heeft veel kennis van de ontwikkeling van diverse accu’s en nu brengt ze zonder veel commotie haar eerste brandstofcel productie-auto op de markt: de Mirai. Het woord could in de bovenste foto toont daarbij geen twijfel, maar bescheidenheid.

Wat weet Akio Toyoda, president van Toyota over de brandstofcel wat wij niet weten? Of is louter Fukushima de oorzaak van de ontwikkelingen in Japan?