Vliegende auto
(2015-01) Technologische vondsten in de auto-industrie worden over het algemeen pas na tientallen jaren gemeengoed. De Jensen FF werd al uitgevoerd met ABS in 1966, terwijl pas in 2000 meer dan de helft van de 50 meest verkochte auto’s standaard werden uitgerust met ABS. Uit dezelfde periode als het ABS stamt de Oldsmobile Toronado, de eerste produktie-auto met een airbag. Meer dan de helft van de 50 meest verkochte auto’s werd pas in 1996 uitgevoerd met minimaal 1 airbag
ANWB
De vliegende auto heeft een langere historie. Henry Ford experimenteerde er al mee in de jaren twintig van de vorige eeuw en de ANWB meende honderd jaar geleden al dat het niet al te lang meer zou duren voordat de combinatie vliegtuig / auto ergens uit de fabriek zou rollen. Zij meende daarom dat er wegwjizers moesten komen voor het “luchttoerisme”, zodat de bestuurder van een vliegende auto de juiste route kon vinden als hij bijvoorbeeld vloog van Amsterdam naar Arnhem. Uit een overleg tussen luchtvaartorganisaties, het Departement van Oorlog, de ANWB en de Nederlandsche Vereniging van Gasfabrikanten werd bepaald dat er richtingspijlen op daken van gasfabrieken geplaatst zouden worden. In Deventer werd de eerste geplaatst en het bleek dat vanaf een hoogte tussen 1200 en 3000 meter deze uitstekend zichtbaar was. De oorlog zorgde ervoor dat het project gestopt werd.
2015
De huidige verwachtingen over de komst van de vliegende auto zijn concreet. De Nederlandse PAL-V komt, als alles meezit in 2017 op de markt en de Slowaakse Aeromobile en de Amerikaanse Terrafugia dit jaar. Of het allemaal uit zal komen moet afgewacht worden. Tot op heden is de productie van vliegende auto’s nimmer gelukt.
benzinemeter
De grootste plannen kwamen echter uit 1947. In 1947 demonstreerde de Consolidated Vultee Aircraft Corporation de Convair Model 118. De fabrikant gaf aan een productie van 160.000 stuks voor te bereiden. De Convair had een 25 pk motor voor op de weg en een 190 pk motor om mee te vliegen. De auto woog mede dankzij een plastic body maar 691 kg. De eerste twee testvluchten verliepen prima, maar tijdens de derde test stortte het vliegtuig neer. En zoals zo vaak bij grote innovaties is de aandacht groot voor alle ups en downs. Het ongeluk betekende meteen het einde van de plannen van Convair, ondanks dat het ongeluk niet te wijten was aan het concept vliegende auto. De auto had namelijk twee benzinemeters, één voor de automotor en één voor de vliegtuigmotor. Helaas hield de ‘piloot’ tijdens de vlucht de verkeerde meter in de gaten.