Goochelen met CO2

(2019-08) De ‘strenge’ milieudoelstellingen voor 2021 komen met rasse schreden nabij. In dat jaar mag de gemiddelde CO2 uitstoot tank-to-wheel van de gehele vloot van een autoconcern nog maar 95 gram bedragen uitgaande van een gemiddeld gewicht van circa 1380 kg. Per 30 kilo meer of minder mag 1 gram minder of meer uitgestoten worden.

Indien een concern er niet in slaagt om die CO2 eis te halen, kan zij een boete betalen van € 95 per gram per auto of gaan shoppen bij andere fabrikanten. FIAT / Chrysler heeft een deal met Tesla gesloten. Voor een half miljard blaast Tesla de overtollige CO2 van de Fiatjes weg.
Dat gaat de Duitse autofabrikanten een stap te ver. Zij gaan de problemen intern wegwerken, maar dat is niet gemakkelijk want de klant wil SUV’s en die zijn vanwege het hoge gewicht en luchtweerstand niet het meest energiezuinig. Een deel van de oplossing ligt bij de verkoop van plug-in hybrides. Mercedes werkt aan een flinke uitbreiding daarvan. De E300 diesel plug-in stoot volgens de testcyclus 44 gram uit. Dat haalt het gemiddelde weer omlaag.

Toch geld verdienen

Daarnaast is het ook handig om volledig elektrische auto’s te verkopen. Hierop mag flink verlies gemaakt worden omdat elke elektrische auto 95 gram * 1,67 (multiplier) = 159 gram CO2 in één keer wegwerkt. De verliezen die te behappen zijn, zijn eenvoudig uit te rekenen. Stel dat Mercedes in 2021 700.000 auto’s verkoopt met gemiddeld 1 gram te veel CO2 uitstoot, dan is de boete per auto € 95 en dus € 66,5 miljoen totaal. Indien in die situatie Mercedes 4400 elektrische auto’s verkoopt met een verlies van minder dan € 15.000 per auto, heeft zij toch geld verdiend.

Nou dat klinkt allemaal goed, maar er zit een merkwaardigheid in de wetgeving en dat is de omstandigheid dat elektrische SUV’s bevoordeeld worden. Het oorspronkelijke “probleem” dat de klant SUV’s wil, blijkt nu een flink belastingvoordeel voor de fabrikant in kwestie op te leveren. Een voorbeeld is de Audi E-Tron met een gewicht van 2490 kg. Deze auto stoot well-to-wheel nul gram uit, maar vanwege de gewichtscomponent is de rekenkundige uitstoot (1380 – 2490) / 30 = – 37 gram CO2. Dit is bovenop die standaard 159 gram voordeel!

Onder de huidige wetgeving kunnen autofabrikanten de komende jaren dus veel beter zware elektrische statussymbolen verkopen dan kleine elektrische autootjes, zoals in de jaren zeventig, toen er nog geen CO2-emissie-eisen waren.