EV offensieven

foto: Pixabay

(2020-01) Boetes, boetes en nog eens boetes.
De EU pakt autofabrikanten die auto’s verkopen met een te hoge CO2 uitstoot in de EU vanaf 2020, flink aan. Dan mag het 95% zuinigste deel van de vloot nog maar gemiddeld per auto 95 gram CO2 uitstoten (bij een gemiddeld gewicht van 1380 kg). Het jaar daarop geldt dit voor de volledige vloot.
Met een boete van € 95,= per overschreden gram per auto zijn de bedragen niet mals. Volgens JATO zat de Volkswagen Group in 2018 op 118,8 gram gemiddeld, hetgeen bij ongewijzigd beleid een boete in 2021 zal opleveren van circa € 7 miljard. De berekende CO2 penalty per ton is daarmee vele malen hoger dan waarvoor CO2 emissierechten verhandeld kunnen worden door vooral grote industriële bedrijven. Ook is het wel jammer dat de gehele CO2 wetgeving is gebaseerd op tank-to-wheel uitstoot. Synthetische brandstoffen maken in Europa daardoor helaas weinig kans.

Banenmotor
De EU laat uiteraard de Europese banenmotor die hoge R&D investeringen genereert en een flinke plus op de handelsbalans scoort, niet vallen. Dus in het boetesysteem zit een eenvoudige oplossing; maak een deel van de vloot elektrisch (van hybrids tot aan volledig elektrisch). Een full hybrid Prius stoot 75 gram per kilometer uit, een plug-in zelfs maar 29 gram (op papier dan wel te verstaan). Nog veel goedkopere grammen kun je vinden bij 48 Volt hybrids. BMW verkoopt vanaf heden de 520 D met 48 Volt op een separaat stroom netwerk; scheelt weer een paar gram. Helemaal feest is het bij een flinke (grijze of groene stroom maakt niet uit) elektrische SUV van 2500 kilo. Daarmee kun je al gauw € 18.500 boete wegwerken. Geen wonder dat vooral de Duitse auto-industrie zich qua elektrificering ook op dit segment richt. De fusie van FIAT Chrysler (FCA) met de PSA groep komt ook gelegen. FCA koopt CO2 rechten in bij Tesla terwijl PSA met o.a. de e-208 start met een EV-offensief. Via de fusie met FCA kan zij in een later stadium de investeringen in elektrificering, platforms en autonoom rijden over een grotere vloot verspreiden.

Bestedingskracht
Aan de Oost- en Zuidkant van Europa is er weinig bestedingskracht van overheden en burgers. Door het waterbed effect zullen er daardoor in de rijkere landen relatief veel meer lage – en nul emissie auto’s verkocht moeten worden. En dus ook in Nederland. Dit zal vanaf 1 januari de grote uitdaging voor de Nederlandse dealers worden; we gaan interessante tijden tegemoet! 

Deze blog verscheen in november in de AMT