5G

(2020-10) Tatoeëren op afstand met behulp van een robotarm. Het is 1 van de mogelijkheden die het 5G internet biedt. Via 5G is er vrijwel geen vertraging in de verbinding tussen besturing en robotarm en kan een actie op afstand tot op de millimeter nauwkeurig worden uitgevoerd worden.

Techniek

5G werkt met een veel lagere vertragingsduur (latentie) in de communicatie tussen apparaten dan bij voorgaande netwerkgeneraties. De minimaal haalbare tijd om gegevens te verzenden is bij 5G 1 milliseconde. Dat is tot 50 keer sneller dan met het 4G netwerk bereikt kan worden. Volgens Ericsson zou aan het eind van 2025 zo’n 65% van de wereldbevolking, toegang hebben tot 5G. Of ze er gebruik van kunnen of willen maken is nog een issue.

In ons land wordt de 3,5 gigahertz (GHz) frequentieband voor het 5G-netwerk gebruikt. In het Noorden van ons land wordt deze frequentie voor spionage activiteiten gebruikt en wel in Burum, Friesland. Het ‘afluisterpark’ van de Nederlandse inlichtingendiensten zal moeten uitwijken naar het buitenland om in Nederland de invoering van het snelle internet 5G mogelijk te maken. Uiterlijk in september 2022 moeten de satellietschotels van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD verdwenen zijn uit Burum.

Domeinen

Terwijl de vraag van de consument naar entertainment en internettoepassingen het meeste netwerkgebruik zal blijven stimuleren, biedt connectiviteit nieuwe mogelijkheden. Er is een aantal veelbelovende use cases in vier commerciële domeinen. Bij mobiliteit zullen voertuigen communiceren met infrastructuur, andere voertuigen en netwerken, hetgeen de veiligheid en verkeersstroom verbetert. In de gezondheidszorg kunnen innovaties met connectiviteit het mogelijk maken om patiënten op afstand te volgen, AI-aangedreven tools te gebruiken voor nauwkeurigere diagnoses en veel taken te automatiseren. Industriële bedrijven kunnen zeer nauwkeurige, krachtige en grotendeels geautomatiseerde bewerkingen uitvoeren met behulp van 5G-netwerken met lage latentie. Retailers kunnen voorraadbeheer en magazijnactiviteiten efficiënter maken.

Automotive

Technologieën zoals laag- tot middenband 5G, sensoren en korte range communicatiesystemen zorgen ervoor dat auto’s naadloos en continu kunnen communiceren met de wereld om hen heen. Dit nieuwe type ‘voertuig-naar-alles’-communicatie heeft vier dimensies (V2I, V2N, V2V, V2P) en elk ondersteunt meerdere gebruiksscenario’s en nieuwe bronnen van waarde.

Voertuig-naar-infrastructuurcommunicatie (V2I), dat werkt op lage- tot middenband 5G en connectiviteit op korte afstand, maakt tweerichtingssignalen mogelijk tussen voertuigen en wegen, verkeerslichten, bruggen, tolophaalpunten en andere infrastructuur. Dit kan chauffeurs en passagiers helpen hun routes te optimaliseren, waardoor minder tijd verloren gaat in het verkeer. Het biedt overheden meer geavanceerde tools voor realtime verkeersbeheer en waardevolle gegevens over weggebruik, openbare veiligheid en onderhoudsbehoeften voor toekomstige planning.

Voertuig-naar-netwerkcommunicatie (V2N) biedt een hoge bandbreedte, lage latentie en een steeds bredere dekking. Hierdoor kunnen auto’s nieuwe mogelijkheden toevoegen, zoals real-time monitoring van de gezondheidstoestand van de bestuurder en directe draadloze software-updates. Naast het streamen van video voor passagiers, kan geavanceerde connectiviteit zelfs een volledige haptische / 4D-video- of game-ervaring bieden die de bochten op de weg integreert. Bovendien kunnen netwerken die videoconferenties ondersteunen, auto’s veranderen in ‘rollende kantoren’, waardoor passagiers productiever kunnen zijn. Geavanceerde connectiviteit maakt het ook mogelijk om het voertuigonderhoud meer voorspellend en proactief te benaderen. Fabrikanten kunnen de toestand van elk systeem in de auto volgen via signalen van Internet of Things-sensoren en de eigenaar waarschuwen om reparaties in te plannen voordat er een storing optreedt, waardoor de duurzaamheid en levensduur van het voertuig wordt verbeterd. Het serviceaanbod kan zelfs het wegslepen, repareren en retourneren zonder toezicht omvatten.

Voertuig-voertuigcommunicatie (V2V) leunt op connectiviteit op korte afstand. Het gaat om auto’s die met elkaar ‘praten’ en samenwerken; een doorbraak die de verkeersstroom kan verbeteren, botsingen kan voorkomen en de weg kan effenen voor autonoom en semi-autonoom rijden. Voertuigen kunnen op de snelweg dichter bij elkaar rijden met kortere afstanden tussen hen in. Dit zou niet alleen de congestie verminderen en het brandstofverbruik verbeteren, maar ook de capaciteit van bestaande wegen vergroten, waardoor er minder nieuwe wegen nodig zijn. Voertuigen die te maken krijgen met gevaren zoals kuilen, ijsplekken of puin, kunnen anderen waarschuwen.

Voertuig-voetgangercommunicatie (V2Pedestrian) verbindt voertuigen met smartphones en andere apparaten die door mensen op straat worden vastgehouden (en met de bredere omgeving, zoals benzinestations). Dit zou de veiligheid moeten verbeteren door ervoor te zorgen dat auto’s reageren om te voorkomen dat ze voetgangers raken. Samen met het veiligheidselement kan V2P voetgangers een geïntegreerd zicht geven op de snelste en meest comfortabele manier om hun bestemming te bereiken.

De slimme stad

Ondanks dat in een slimme stad (In Nederland genaamd Smart City) de gemeente ICT gebruikt om de operationele efficiëntie te verhogen, informatie met het publiek te delen en zowel de kwaliteit van de overheidsdiensten als het welzijn van de burger te verbeteren, zijn er niet alleen voordelen. Privacy is in het geding. 5G zal dit issue versterken. Dat zal het nieuwe normaal worden. In democratische landen zal dit voor de eerlijke burger niet veel uitmaken, want zoals de nette Nederlandse burger vaak uitspreekt: van mij mogen ze alles weten, ik heb niets te verbergen.

Bronnen

Afbeelding: Pixabay

McKinsey (2020), Connected world: An evolution in connectivity beyond the 5G revolution

McKinsey (2019), Development in the mobility technology ecosystem—how can 5G help?

https://www.nokia.com/blog/5g-ecosystem-paves-way-automated-vehicles/