Benzinelekkage

Fisker Karma cr

(2014-11) Tijdschrift The Autocar van 7 februari 1903 voorspelde dat de ‘gecombineerde elektro-benzine auto’ in de toekomst veel meer gezien zal worden. ‘De voordelen die iedere krachtbron met zich meebrengt gecombineerd met het grote ontwikkelingspotentieel is daar debet aan’. Rond 1900 waren al diverse fabrikanten die plug-in hybrides bouwden, zoals de Patton-Truck die erg soepel van zijn plaats kwam omdat de benzinemotor als generator diende. Een hybridische auto werd door velen als dé oplossing gezien voor de lage actieradius van de pure elektrische auto.

Complexheid
In Amerika was de Woods Dual-Power uit 1917 de bekendste hybride. De Woods combineerde een viercilinder benzinemotor met een elektromotor. Daardoor was, ondanks een klein accupakket de actieradius hoog. De auto woog slechts 1500 kg, terwijl de volledig elektrisch aangedreven variant 500 kilo zwaarder was. Door onderbezetting kon Woods maar aan de helft van de 2500 bestellingen voldoen. Vanwege de complexheid van de hybridische auto werden monteurs speciaal in de fabriek opgeleid.

Kalverstraat
Naast de hybride oplossing werden voortdurend oplossingen gezocht voor de lage actieradius van de elektrische auto. In Londen maakten vanaf 1897 honderden elektrische taxi’s gebruik van accu-wisselstations. De 700 kilo zware accubak hing onder de auto, werd na verwijderen losgekoppeld en op een hydraulische trolley gelegd, vervolgens via een lift naar de eerste verdieping gebracht, waarna deze werd aangesloten op het laadstation. De gehele operatie nam vijf minuten in beslag. Het wisselen van accu’s in wisselstations was niet voor iedereen geschikt omdat elke autofabrikant haar eigen accupakket ontwikkelde. Daarom werden in een aantal regio’s en steden in Amerika en Engeland dekkende netwerken voor het laden van elektrische auto’s gebouwd. In Nederland kwam de elektrische auto iets later op gang. In Amsterdam en Haarlem reden tussen 1909 en 1924 zo’n zestig elektrische taxi’s. Elektrische auto’s kregen bepaalde rechten (o.a. parkeren in de Kalverstraat) omdat deze auto’s geen stank veroorzaakten of benzine lekten.

Patton Truck

I would really appreciate your comments ........